www.zinnovia.nl

9 adviezen voor mijn toekomstige zelf

Ze zag er duidelijk ouder uit. Een beetje broos ook, maar dat kwam denk ik door de rimpels, plooien en kleurveranderingen in haar huid. Haar gezichtsuitdrukking straalde het tegenovergestelde uit. Ze keek me aan met een blik vol vertrouwen en levenslust en ik merkte dat ik daardoor moest glimlachen. Ze leek een stuk rustiger en wijzer dan dat ik me nu voel.

Ik zat aan de keukentafel met mijn laptop voor me en ik keek naar mijn toekomstige zelf. Ik schat dat ze 30 of 40 jaar ouder was. En terwijl ik me verbaasde over de techniek die dit allemaal mogelijk maakt, hoorde ik haar ineens iets vragen. Jij bent toch toegepast gerontoloog? Wat zou jij mij voor advies geven?

Advies? Vroeg ze dat nu aan mij? Nu ben ik gespecialiseerd in het proces van ouder worden, maar dit was wel mijn toekomstige zelf die tegenover me zat! Wat kan ik zeggen tegen iemand die alles weet wat ik weet en ook nog eens veel wijzer en meer ervaren is dan dat ik nu ben?

Maar ze bleef me vol verwachting aankijken. Het was blijkbaar echt nodig. Wat zou ze nodig hebben van haar jongere zelf? Wat was ze kwijtgeraakt wat ik haar nu kon geven?

Ik besloot er een oefening van te maken en ik kwam tot 9 adviezen voor mijn toekomstige zelf. Dit zijn ze:

  1. Blijf jezelf uitdagen

Blijf nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen. Dat stond je hele leven centraal dus waarom zou een bepaalde leeftijd daar een einde aan maken? Verdiep je in nieuwe onderwerpen, volg een cursus of pak een studie op. Verschuil je niet achter het fabeltje dat senioren geen nieuwe dingen meer kunnen leren. Senioren leren anders maar niet slechter.

  1. Het is nooit te laat om te starten

De schrijver C.S. Lewis verwoordde het mooi: “ Je bent nooit te oud om een nieuw doel te stellen of een nieuwe droom te volgen.” Morgen heeft voor jou net zoveel kansen en mogelijkheden als voor mij.

  1. Blijf betrokken

Ruim tijd in voor de dingen waar je van houdt en waar je energie van krijgt. Soms vergeet je dat. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, ook als het leven tegen zit. Deze betrokkenheid bij het leven zorgt er ook voor dat je lichamelijke en geestelijke functies minder snel achteruit gaan.

  1. Niet in het verleden blijven hangen

Denk niet teveel aan de dingen die voorbij zijn of die je anders had kunnen doen. Accepteer de dingen die je echt niet kunt veranderen. Het enige waar je echt iets aan kunt veranderen is je huidige situatie. Zolang je leeft is er altijd een nieuw hoofdstuk dat je kunt schrijven! 

  1. Blijf bewegen

Bewegen is de manier om lichamelijke en geestelijke achteruitgang uit te stellen. Use it or lose it! Dat hoeft niet altijd intensief sporten te zijn. Bedenk dat yoga en wandelen je lichaam ook goed heeft gedaan in het verleden.

  1. Blijf onder de mensen komen

Als je niet dagelijks met mensen in contact komt dan verpieter je. Je hebt mensen nodig die je uitdagen, die je laten lachen, die je steunen. En vergeet vooral niet: zij hebben jou nodig! Er zijn zoveel mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken.

  1. Neem regelmatig je woon- en leefomgeving onder de loep

Denk terug aan wat je geleerd hebt tijdens jouw studie. Blijf zelf de regie houden over je leven en leefomgeving. Woon je op dit moment in een (bij je levensfase) passende woonvorm, voel je je prettig waar je woont? Zeker als je ouder wordt is het goed om winkels, arts en apotheek, sociale contacten en steun op loopafstand te hebben. Voorkom dat je moet verhuizen vanuit een noodzaak, want dan is er altijd minder keus.

  1. Neem een moestuin

Dit levert veel groenten, fruit, zaden en noten. Enorm gezond! Bovendien zorgt het voor de nodige lichaamsbeweging en sociale contacten. Denk terug aan die vitale 100-plussers in Okinawa (Japan) die met een moestuin hun gezondheid in eigen hand nemen.

  1. Bouw rustmomenten in je dag

Hoe je het doet maakt niet uit, maar zorg voor een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Zoek dagelijks een moment voor jezelf om de stress en de drukke maatschappij te laten verdwijnen. Maak er een mooi ritueel van.

Ik ben benieuwd hoe mijn toekomstige zelf hierop zal reageren en wat voor lessen ze voor mij in petto heeft. Dit vond ik in ieder geval een nuttige oefening om te doen en ik kan iedereen aanraden om hetzelfde te doen. Wat zou jij voor advies hebben voor jouw toekomstige zelf? Laat je het hieronder weten in een reactie?