www.zinnovia.nl

3 redenen waarom het uitmaakt hoe je denkt over ouder worden

Wetenschappers hebben iets opmerkelijks over veroudering ontdekt. Hoe je denkt over je eigen ouder worden is van invloed op je gezondheid, welbevinden, motivatie en prestaties. Beeldvorming over ouder worden heeft dus ook effect op jou! Mede daarom wil ik in deze blog graag 3 redenen onder jullie aandacht brengen waarom het uitmaakt hoe je denkt over ouder worden.

  1. Als je denkt in termen van aftakeling, dan ga je vanzelf in dat negatieve beeld passen
    Experimenten van o.a. onderzoekster Becca Levy hebben de effecten in kaart gebracht van negatieve denkbeelden over veroudering. Oudere mensen die geconfronteerd werden met negatieve ouderdomsbeelden presteerden slechter op allerlei taken dan mensen die positieve beelden te zien kregen. De eerste groep reageerde bijvoorbeeld slechter op stress, was slechter in het uitvoeren van lichamelijke- en geheugentaken, had minder geloof in eigen kunnen en had een negatiever beeld van oudere mensen (Link naar onderzoekspublicaties).
  2. Als je denkt in termen van kansen en groei, dan heeft dit een positief effect op lichaam en geest
    Onderzoekster Levy laat ook zien dat als mensen gedurende enkele weken getraind worden in positieve denkbeelden over ouder worden dat het beeld dat ze van zichzelf hebben als oudere positiever wordt. Dit resulteerde op termijn ook in betere lichamelijke prestaties. Nog interessanter is dat wanneer mensen onbewust worden geconfronteerd met positieve denkbeelden over ouder worden dat het positieve effect dan bijna 30% groter is (Link naar onderzoek).
  3. Het beinvloedt je leefstijl
    Mensen die positiever denken over ouder worden hebben de neiging om beter voor zichzelf te zorgen, meer aan preventie te doen en beter te eten. Iets doen aan de beeldvorming over ouder worden past daarom volgens de onderzoekers bij preventieve gezondheidszorg (Link naar onderzoek)

Dus ….. Hoog tijd om anders te gaan denken over ouder worden
Dat wil niet zeggen dat dit makkelijk is. Wetenschappers wijzen op een belangrijk obstakel: de beeldvorming over ouder worden in onze cultuur. Negatieve, stereotype denkbeelden over ouder worden kunnen maken dat je ook negatief tegen je eigen ouder worden aankijkt. Deze beïnvloeding door stereotype denkbeelden begint al in je jongere jaren. Het kan op latere leeftijd verlammend gaan werken en dan rechtstreeks effect hebben op jouw kwaliteit van leven.

Juist in onze vergrijzende samenleving is het van belang dat we aandacht besteden aan de juíste beeldvorming. De mensen die nu met pensioen gaan, hebben gemiddeld nog zo’n 20 jaar te leven. Dat betekent dat de kans groot is dat mensen een kwart van hun leven met pensioen zijn en dus ‘oud’ zijn in de ogen van anderen. En het is ook belangrijk om een andere reden: de uitdaging om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Een positieve levenshouding van senioren heeft een positief effect op lichaam en geest. In die zin is het positief beïnvloeden van beeldvorming een vorm van preventie.


Roselinde van Ravestein, toegepast gerontoloog

Bijdragen aan positieve denkbeelden over ouder worden
Zinnovia wil mensen ondersteunen in de voorbereiding en planning van de latere levensfasen. Het beeld dat we van onszelf hebben bij het ouder worden speelt daarbij dus een belangrijke rol. Daarom wil Zinnovia positieve denkbeelden over ouder worden verspreiden, als tegenwicht tegen het negatieve imago dat het proces van ouder worden nog steeds heeft. Het delen van een bonte verzameling quotes over ouder worden is een eerste aanzet hiertoe. Het gaat om verzamelde uitspraken, citaten en wijsheden van bekende en minder bekende mensen die een positieve houding ten opzichte van ouder worden hebben. Hierbij het begin van de verzameling. Wil je meer inspirerende quotes?

Volg de verzameling quotes op FacebookTwitter of onze website

en.. draag zelf bij aan positieve beeldvorming door de quotes te delen!