Als iemand zegt “ik voel me eenzaam”. Hoe reageer jij dan?

Maak je het bespreekbaar of breng je het gesprek zo snel mogelijk op een ander onderwerp? Het laatste gebeurt vaker dan we willen. Of we blijven bij het onderwerp maar komen met allerlei adviezen en oplossingen waar die ander helemaal niet op zit te wachten, en waar de eenzaamheid alleen maar door wordt versterkt.

Praten over eenzaamheid is lastig. Het is een onderwerp waar een taboe op heerst, en er is schroom om het bespreekbaar te maken. Zowel voor de persoon met eenzame gevoelens als voor de luisterende ander. En dat houden we met z’n allen in stand. Daarom organiseert Zinnovia een online open training over eenzaamheid.

 

PRATEN OVER EENZAAMHEID

De training is erop gericht om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen. Je leert over de verschillende vormen van eenzaamheid en het proces van vereenzamen. Maar bovenal reflecteer je op jouw eigen houding ten opzichte van eenzaamheid.

Je krijgt inzicht in jouw schroom en/of weerstand om het gesprek aan te gaan met iemand die zich eenzaam voelt, en leert hoe je deze schroom kunt overwinnen. Als jij rustig en open kunt luisteren, is dat heel waardevol voor de ander. Het erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken.

De training omvat 3 onderdelen:

  1. Wat is eenzaamheid en waarom is het een taboe? We bespreken verschillende vormen van eenzaamheid en wat het lastig bespreekbaar maakt.
  2. Jij en eenzaamheid Hoe verhoud jij je tot eenzaamheid? Ervaar jij ook wel eens schroom om eenzaamheid te bespreken?
  3. Contact maken over eenzaamheid Hoe maak je op een gelijkwaardige manier contact?

VOOR WIE IS DEZE TRAINING BEDOELD?
Voor mensen die tijdens hun werk of in hun directe sociale omgeving mensen tegenkomen die mogelijk eenzaam zijn en voor hen iets willen betekenen.

 

TRAINING OVER EENZAAMHEID: 7 JANUARI 2021
De online training duurt 2,5 uur en vindt plaats via Zoom op 7 januari 2021 van 9:30- 12:00 uur.

De kosten bedragen 77 euro (Incl. BTW) per deelnemer. Het maximum aantal deelnemers is 8.

Bedrijven, organisaties of gemeenten met interesse in de training voor beroepskrachten en vrijwilligers ontvangen een maatwerkofferte.

De training wordt verzorgd door Roselinde van Ravestein. Zij is een gecertificeerde trainer voor de training ‘Eenzaamheid bespreekbaar maken’ die ontwikkeld is door MOVISIE.

Meer informatie? Mail dan naar: roselinde@zinnovia.nl

SCHRIJF JE NU IN