Kopie van Training Eenzaamheid Bespreekbaar Maken

Praten over eenzaamheid is lastig. Het is een onderwerp waar een taboe op heerst. Zowel voor de persoon met eenzame gevoelens als voor de luisterende ander. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of die luisterende ander een zorgverlener, familielid of goede buur is. Er is schroom om het bespreekbaar te maken. Dat kunnen we samen doorbreken. Daarom organiseert Zinnovia een online open training over eenzaamheid.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING BEDOELD?
Voor mensen die tijdens hun werk of in hun directe sociale omgeving mensen tegenkomen die mogelijk eenzaam zijn en voor hen iets willen betekenen. Of je nu zorgmedewerker, coach, collega, kapper of buur bent, je kunt altijd helpen om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen.

OPBOUW EN INHOUD VAN DE TRAINING

De groepstraining is erop gericht om het begrip en bewustzijn over eenzaamheid te vergroten. De training duurt 2,5 uur en bevat de volgende onderdelen:

  • Kennismaking en verkennen van het thema eenzaamheid
  • Zicht op eenzaamheid: verschillende vormen en het proces van vereenzamen
  • Eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken: wat is belangrijk?
  • Jij en eenzaamheid. Hoe verhoud jij je tot eenzaamheid? Ervaar jij ook wel eens schroom om eenzaamheid te bespreken?
  • Schroom en weerstand overwinnen: helpende gedachten

TRAINING OVER EENZAAMHEID:

De online training vindt plaats via Zoom. De training gaat door bij minimaal 6 aanmeldingen.

Op dit moment staat er geen training gepland.

Bedrijven, organisaties of gemeenten met interesse in de training voor beroepskrachten en vrijwilligers ontvangen een maatwerk offerte.

De training is gebaseerd op onderzoek van Movisie, en de Movisie-training ‘Verbinden met Eenzaamheid’. De training wordt verzorgd door Roselinde van Ravestein. Zij heeft de train-de-trainer bij Movisie gevolgd.

Meer informatie? Mail dan naar: roselinde@zinnovia.nl

SCHRIJF JE NU IN

MEER OVER HET TABOE OP EENZAAMHEID

Het begint met luisteren naar wat mensen nu echt ervaren bij eenzaamheid. Willen ze er iets mee? Willen ze erover praten of misschien niet? Het erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken.

Vaak gaan we dit gesprek niet aan. Of brengen we het gesprek zo snel mogelijk op een ander onderwerp. Het laatste gebeurt vaker dan we willen. Of we blijven bij het onderwerp maar komen met allerlei adviezen en oplossingen waar die ander helemaal niet op zit te wachten, en waar de eenzaamheid alleen maar door wordt versterkt.