Voorbereiding training

Binnenkort ontmoeten we elkaar via een online ZOOM training. Fijn dat je erbij bent!

Dit vraagt van iedereen om uit de voeten te kunnen met ZOOM.

Om in de training te kunnen focussen op inhoud en onderlinge interactie, vraag ik je om voorafgaand aan de training onderstaande praktische informatie door te lezen en om de computer-vereisten te testen.

Praktische informatie

 • Je volgt de training met (min) 6- (max) 16 anderen
 • Zorg dat je tijdig inlogt om te checken of alles goed werkt.
 • Na het inloggen: Check je naam, en controleer of je geluid en beeld aan staan.
 • Er is een korte ZOOM handleiding op deze pagina te vinden.
 • Bij problemen met de toegang of andere problemen op de dag van de training, kun je contact opnemen met Roselinde van Ravestein (06-43181828).
 • De training wordt begeleid met Powerpoint en ander ondersteunend materiaal. De werkbladen in de mail kan je van te voren uitprinten. Het is niet per se nodig. Als je ze niet print dan is het handig om pen en papier klaar te leggen.
 • Er zullen handouts van de powerpoint beschikbaar worden gesteld na de training.
 • Heb je een vraag tijdens de presentatie, gebruik dan de functie chat of raise hand. Er is iemand die op deze functies let.
 • Tijdens de sessie zullen we gebruik maken van breakout rooms. Middels deze functionaliteit kan jullie groep in kleinere groepjes worden opgesplitst. De trainster zal je hiervoor tijdens de training uitnodigen.

ZOOM handleiding voor deelnemers van de training

Computer vereisten

Deelnemen is mogelijk via een laptop, vaste computer of tablet waar een goed werkende internet verbinding, een camera en geluid op zit.

Ook via een smartphone kun je deelnemen, houdt er echter wel rekening mee dat je dan een paar uur naar een relatief klein scherm moet kijken, waarop een presentatie te zien is en je met meerdere deelnemers gaat communiceren.

Google Chrome of Mozilla Firefox zijn de internetbrowsers die zorgen voor een optimale gebruiksvriendelijkheid van Zoom.

Hoe kom ik bij de Zoom meeting?

Hoe gaat dat in zijn werk

 1. Download en installeer de Zoom Cloud Meetings app/programma (mocht je dat nog niet gedaan hebben).
 2. Ga naar de uitnodiging die je enkele dagen van te voren per mail krijgt toegezonden.
 3. Net voor de start van de bijeenkomst: aansluiten bij de online bijeenkomst door de Zoom IDcode in te vullen of door link in de mail te volgen
Uitleg bij stap 1: Download en installeer app/programma

Ter voorbereiding van de bijeenkomst moet je een gratis stukje software installeren. Dit geeft de beste en meest stabiele videobeelden. Dit moet je installeren op het apparaat dat je wilt gebruiken. Als je gebruikt maakt van een computer waarop je geen nieuwe apps of software mag of wilt installeren, dan kan je ook zonder installatie deelnemen. Echter kan de beeldkwaliteit dan minder goed zijn en ook de videostream is dan minder stabiel.

Afhankelijk van je apparaat gaat de installatie als volgt:

Windows of Linux Computer: Ga naar de download pagina van Zoom:  https://zoom.us/download.  Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads). Installeer het op je computer.

Android telefoon of tablet:  ga naar de Google Play Store, zoek hier naar zoom cloud meetings app en installeer deze.

iOS, iPhone of iPad: ga naar de App Store en zoek naar de app Zoom Cloud Meetings. Download en installeer deze.

Zodra de installatie klaar is, wordt er gevraagd naar uw naam. Deze naam wordt weergegeven in de video afspraak.

Uitleg bij stap 3: Aansluiten bij bijeenkomst

Je kunt op twee manieren aansluiten bij de online bijeenkomst.

 1. Toegang via de link. Wanneer je de toegezonden mail geopend hebt, klik op de link en volg de instructies.
 2. Toegang via de app/programma:

Open de Zoom app/programma en

  1. Klik op Join a Meeting
  2. Toets het Meeting-ID oftewel de Zoom ID code in (zonder spaties)
  3. Klik op Join
  4. Vul het wachtwoord in dat je bij de uitnodiging gekregen hebt
Uitleg bij stap 1: Download en installeer app/programma

Ter voorbereiding op de sessie, na het inloggen

Check je geluid

Werkt je geluid wel? Dit kun je controleren links onderaan in je scherm. Daar staat een microfoontje. Als je je microfoon wil aan- of uitschakelen, klik op Mute of unmute.

Klik op het pijltje naast het microfoontje en dan verschijnt er een lijst. Een van de items uit deze lijst is ‘test speaker& microphone. Hiermee kun je testen of je geluid werkt. Met deze knoppen kun je ook je audio instellingen aanpassen, andere luidspreker, microfoon kiezen, indien gewenst.

Check je camera

Zien de anderen jou in beeld? Dit kun je controleren links onderaan in je scherm. Daar staat een video icoon.  Als je je camera wilt aan- of uitschakelen, klik op start video of stop video.

Klik op het pijltje naast het video icoontje en dan verschijnt er een lijst. Met deze knoppen kun je ook je video instellingen aanpassen, indien gewenst.

Check je schermnaam

Je eigen naam bij de foto. Klopt die? Voor een trainer is het handig als jij je voornaam er hebt staan. Deze kun je aanpassen: als je met je rechtermuisknop op je naam klikt, kun je via ‘rename’ je naam aanpassen.

Ook via het icoontje ‘participants’ (in de balk) kun je je naam aanpassen. Klik op ‘participants’. Ipad gebruikers klikken op de eigen naam, waarna de optie rename verschijnt. Windows gebruikers gaan met de muis op jezelf staan in de lijst en klikken op ‘more’. Dan verschijnt de optie ‘rename’ ook.

Zo ziet het er op Windows computer uit. Balk zit onderin scherm.
Zo ziet het er op een Ipad uit. Balk hangt bovenin scherm. Als je deze niet ziet, tik 1x op het scherm.

Weergave tijdens de sessie aanpassen

Je kunt kiezen wie je in beeld hebt. De andere deelnemers tegelijk met de trainer of alleen degene die spreekt.

Windows computer: Rechts bovenaan kun je kiezen voor alleen de spreker in beeld (Speakerview) of iedereen in beeld via kleine schermpjes (Gallery)

Ipad: Tik op het scherm. Klik op de knop “Switch to Gallery View” om meerdere deelnemers tegelijkertijd te zien. De optie “Switch to Active Speaker” geeft alleen uw beeld weer en van de deelnemer die aan het woord is. Dit is ook de meest optimale optie om de presentatie van de trainer te volgen.

De chatfunctie gebruiken

De chatfunctie van Zoom kan door deelnemers worden gebruikt om berichten naar iedere deelnemer of naar een bepaalde deelnemer te sturen. Standaard staat de instelling zo dat berichten door iedereen in de meeting gelezen kunnen worden.

Windows computer:

Onderaan jouw beeldscherm staat een gespreksballonnetje, met daarbij de Chat. Als je hierop klikt, opent een klein scherm waarin je kunt typen, en druk daarna op enter om te verzenden. Hier kun je een vraag stellen of een opmerking geven. Zowel de host als je mededeelnemers kunnen dit zien. Wil je dit niet? Zet de chat dan bij ‘to’ niet op Everyone, maar op een specifiek persoon.

 

Ipad:

 • Klik op het scherm zodat het menu zichtbaar wordt.
 • Klik in het menu op de optie “Participants” om de lijst deelnemers weer te geven
 • Klik onderin het venster met deelnemers op “Chat” om het chatvenster te openen
 • Klik onder het chatvenster op het grijze balkje onderin het scherm om te starten met typen.
 • Klik op Send (rechts) om het bericht te versturen.
 • Je kunt ook via de knop ‘more’ bij de chat komen.

De online bijeenkomst verlaten

De bijeenkomst verlaten gaat met Leave Meeting, een rode knop. De trainer kan aan het einde van de training de bijeenkomst voor alle deelnemers tegelijkertijd beëindigen.