Beelden over ouder worden hebben invloed op de manier waarop senioren in de samenleving benaderd worden. Denkbeelden en stereotypen hebben bijvoorbeeld invloed op hoe werkgevers omgaan met 50-plussers, hoe we als samenleving aankijken tegen gepensioneerden of hoe we in de praktijk van zorg en welzijn met oudere cliënten omgaan. Hoewel er de laatste jaren stappen zijn gezet om de beeldvorming rondom ouder worden aan te passen aan de huidige tijd, is er ook nog een hoop te doen. Het negatieve imago van ouderen en ouder worden is hardnekkig.
Hoe kan je je als (toekomstig) oudere in de tussentijd wapenen tegen dit negatieve imago? In deze blog 4 tips.
Zoals je in mijn vorige blog kon lezen (link) maakt het uit hoe je denkt over je eigen ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat als je teveel denkt over ouder worden in termen van aftakeling dat je dan vanzelf in dat negatieve beeld gaat passen. Natuurlijk moeten we niet weglopen voor het feit dat ouder worden ook beperkingen en verlies met zich mee brengt, maar het is wel belangrijk om de feiten van de fabels te scheiden. De kunst van het ouder worden zit in het accepteren van de (feitelijke) veranderingen. Tegelijkertijd is het de kunst om kansen, mogelijkheden en groei te blijven zien. Dit heeft tenslotte een positief effect op lichaam en geest.
Deze kennis biedt aanknopingspunten voor een prettige en gezonde oude dag. Alleen.. negatieve stereotypen en vooroordelen over ouder worden zijn daarbij wel een belangrijke hindernis.
Uit onderzoek blijkt dat negatieve stereotypen niet alleen moeilijk zijn om te overwinnen, ouderen blijken deze beelden ook te internaliseren. Dit komt erop neer dat mensen zich gaan gedragen naar wat van hen wordt verwacht. Bewoners die verhuizen naar een zorginstelling stellen zich dan bijvoorbeeld afhankelijker op dan dat ze daadwerkelijk zijn. Of het leidt ertoe dat oudere werknemers zich er niet meer bij voelen horen en al vroeg ‘voorsorteren’ op het pensioen. Onze aannames over wat ouderen wel of niet kunnen of willen, beperkt mensen in hun mogelijkheden. Maar het zou niet goed zijn om ouderen alleen als slachtoffer van negatieve beeldvorming te zien. Natuurlijk is het essentieel dat de samenleving leert om ouderen anders te benaderen, maar ouderen kunnen ook leren om zichzelf te presenteren als volwaardig lid van de samenleving. Om te beginnen hieronder 4 manieren hoe je je als ouder wordend individu kunt beschermen tegen de schadelijke gevolgen van stereotypen over ouder worden.
4 manieren om je te beschermen tegen negatieve gevolgen van stereotypen over ouder worden:- Feiten van fabels leren scheiden
- Stereotypen in het dagelijkse leven herkennen
- Negatieve denkbeelden door positieve vervangen
- Het proces van ouder worden accepteren